Op 10 september 2023 vond een historische gebeurtenis plaats op de KNVB Campus met de lancering van de stichting De Voetbaldroom. Dit bijzondere moment werd bijgewoond door vooraanstaande organisaties, waaronder de Cruyff Foundation, Esther Vergeer Foundation en Gehandicapten Sport Nederland. De lancering werd gemarkeerd door een presentatie van voorzitter Harm Oppers, waarbij hij benadrukte dat dit het begin is van een nieuw tijdperk voor mensen met een beperking, met als doel voetbal toegankelijk te maken voor iedereen.
Professor Bert Steenbergen van de Radboud Universiteit voegde een wetenschappelijke dimensie toe aan De Voetbaldroom door de impact van inclusie te presenteren. Zijn betrokkenheid en steun aan De Voetbaldroom werden duidelijk geuit.
Ambassadeur Hans van Breukelen riep gemeenten, organisaties en bedrijven op om hun krachten te bundelen en zich in te zetten voor het toegankelijk maken van voetbal voor iedereen, ongeacht hun beperking. Dit benadrukte het belang van samenwerking en inclusiviteit in de sportwereld.
Ambassadeur Tim Janssen straalde van vreugde bij het zien van de opgewonden blikken van de deelnemers aan het evenement. Zijn reactie benadrukte de positieve impact die De Voetbaldroom had op het leven van mensen met een beperking, en het gaf aan hoezeer hij zich betrokken voelde bij dit initiatief.
Tijdens de lancering werden ook twee kind-ambassadeurs voorgesteld:
1. Thijs in den Bosch, een van de 250.000 Nederlanders die rolstoelgebonden is vanwege een spierziekte, deelde zijn droom om te kunnen voetballen. Dankzij de steun van onder andere NEC, Uniek Sporten, gemeente Nijmegen en zijn moeder Mira in den Bosch - Groeliker is zijn droom werkelijkheid geworden. Dit benadrukte het belang van samenwerking en gemeenschapsbetrokkenheid om sport toegankelijk te maken voor mensen met beperkingen.
2. Sven van Hemert verwierf bekendheid door deel te nemen aan de talententraining van de KNVB, ondanks zijn visuele beperking. Met veel humor en zelfspot benadrukte hij hoe cruciaal het is dat ook hij kan voetballen, samen met zijn vriend Guus. Zijn verhaal illustreerde het belang van doorzettingsvermogen en inclusiviteit in de sport.
Een andere opmerkelijke gebeurtenis tijdens de lancering was de allereerste wedstrijd van Elektrisch Rolstoelvoetbal in Nederland, die plaatsvond tussen NEC Nijmegen en Meierijstad beweegt, het voormalige team van PSV. Deze primeur trok zelfs de president van de EPFA (European Powerchair Football Association) vanuit Dublin, wat de wereldwijde aandacht en erkenning voor deze bijzondere sport benadrukte. Dit evenement markeerde een belangrijke mijlpaal in het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit in de sportwereld.